ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ / ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

  • Τι είναι ο καταρράκτης

Ο φυσικός φακός του ματιού (κρυσταλλοειδής), μεγέθους 10mm περίπου, βρίσκεται πίσω από την ίριδα και φυσιολογικά είναι διάφανος. Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να καταλήξει στη συνέχεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ο οποίος βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού για την αποτύπωση των εικόνων.

Με την πάροδο της ηλικίας, ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει. Η σταδιακή θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού ονομάζεται καταρράκτης.

  • Πότε εμφανίζεται

Ο καταρράκτης έχει απόλυτη σχέση με την ηλικία και η συχνότητά του αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας. Σε ηλικίες άνω των 75 ετών το ποσοστό  αγγίζει το 75% του γενικού πληθυσμού, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνισή του σε παιδιά και βρέφη ή σπανίως και από τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης).Τέλος, είναι δυνατό να προκληθεί και από άλλες αιτίες (τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες, ακτινοβολίες).

  • Ποια είναι τα συμπτώματα
  • Σταδιακή μείωση της όρασης (θολή όραση) τόσο στη μακρινή όσο και στην κοντινή όραση
  • Συχνές αλλαγές στην συνταγογράφηση γυαλιών
  • Θάμβος και φωτοφοβία κυρίως στα αρχικά στάδια
  • Μειωμένη χρωματική αντίληψη
  • Μειωμένη ευαισθησία αντίληψης
  • Μειωμένη νυχτερινή όραση
  • Φωτοστέφανα και αστεροειδείς σχηματισμοί γύρω από φωτεινές πηγές 
  • Πώς αντιμετωπίζεται 

(Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική).Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχει συντηρητική θεραπεία με κολλύρια.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η τεχνική της φακοθρυψίας με υπερήχους. Πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής ασφάλειας, εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη για τον ασθενή.

Αρχικά πραγματοποιούνται δύο (2) μικροσκοπικές πλαϊνές τομές με την βοήθεια των οποίων γίνεται η καψουλόρηξη, δηλαδή ένα κυκλικό άνοιγμα στο πρόσθιο περιφάκιο. Κατόπιν εισάγεται ειδικό εργαλείο υπερήχων το οποίο θρυμματίζει-κατακερματίζει και αναρροφά τον θρυμματισμένο καταρρακτικό φακό. Στη συνέχεια τοποθετείται στην ίδια θέση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού, ένας ενδοφθάλμιος ενδοφακός (συνήθως ακρυλικός).

Στις μέρες μας, η τεχνολογία των ενδοφακών έχει κάνει τεράστια πρόοδο με δυνατότητα τοποθέτησης ενδοφθάλμια μονοεστιακών, τορικών και πολυεστιακών ενδοφακών. (Ως αποτέλεσμα), Επομένως, (ή ως εκ τούτου) η επέμβαση του καταρράκτη αποτελεί πλέον μια διαθλαστική επέμβαση, με άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, τόσο στην μακρινή όσο και στην κοντινή όραση του ασθενούς.

Η χειρουργός Ρήγα Μαγδαληνή, έχοντας πολυετή εμπειρία στις επεμβάσεις του καταρράκτη με φακοθρυψία, πραγματοποιεί την παραπάνω επέμβαση με τη χρήση σταγόνων και την τεχνική της μικρής τομής 2.4mm.

(Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα μιας ασφαλούς επέμβασης, χωρίς χρήση ραμμάτων, μικρής διεγχειρητικής διάρκειας (15 λεπτά) και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι άριστα, η ανάρρωση είναι ταχεία και η επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές ασχολίες είναι άμεση).

Η μέθοδος αυτή, εγγυάται την ασφαλή και επιτυχημένη έκβαση της επέμβασης, χωρίς χρήση ραμμάτων. Είναι μικρής διεγχειρητικής διάρκειας , μόλις 15 λεπτών, και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του.  Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι άριστα, η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία και επανέρχεται γρήγορα στις καθημερινές του ασχολίες.